Fødevareintolerancer
(gluten, laktose, histamin)

Intolerancer overfor fødevarer kan være vanskelig at bestemme, da det ikke defineres ud fra et bestemt symptombillede. Desuden vil man opleve en “forsinket” reaktion, der kan komme indenfor 2 timer og op til flere døgn efter indtagelse af fødevaren.

Lægen kan teste om du har ægte allergi overfor den enkelte fødevarer, hvor der vil være en reaktion af IgE antistoffer fra immunforsvaret. Er testen negativ er det desværre ikke ensbetydende med, at du ikke har intolerance overfor fødevaren. 

Symptomer på fødevaretolerance kan være:

  • Fordøjelsesproblemer (diarré, forstoppelse, oppustethed, inflammation, mavesmerter, mavesår, kvalme/opkast)
  • Ledsmerter
  • Ømme muskler
  • Ødemer (væskeansamlinger i kroppen)
  • Træthed
  • Hovedpine/migræne
  • Hudproblemer, kløe, eksem, uren hud
  • Depression/angst
  • Hyperaktivitet
  • Knogleskørhed 
  • Autoimmun sygdom
  • Psykiske problemer som humørproblemer, ADHD eller diagnoser indenfor autismespektret.

Gluten

Gluten findes hovedsageligt i hvede, rug og byg og ikke-glutenfri havre.

Flere og flere har problemer med at fordøje gluten. 

Hvis jeg mistænker problemer med gluten, vil jeg evt. anbefale en test ved lægen for at udelukke, at der er en ægte allergi over for gluten. I så fald hedder det cøliaki, som er en kronisk tarmsygdom.

Laktose

Mælk er en af de hyppigste årsager til fordøjelsesproblemer og tarmluft. Mange danner ikke tilstrækkeligt af enzymet laktase i tyndtarmen, der nedbryder mælkens laktose (mælkesukker). 

Desuden kan mælk virke meget slimdannende og kan derfor være involveret i tilbagevendende betændelser.

Symptomer kan være:

  • Fordøjelsesproblemer: Diarré, rumlen i maven, luftafgang, mavesmerter
  • Bihulebetændelse, mellemørebetændelse, halsbetændelse, bronkitis samt forkølelse
  • “Ørebørn”
  • “Kolikbørn”
  • Astma lignende symptomer
  • Væskeophobninger
  • Muskel- og ledsmerter
  • Psykiske symptomer fx. depression.

Jeg har selv fra helt ung været meget forkølet og følte mig altid stoppet til i næsen. Efter jeg læste om mælkens slimdannende egenskaber og holdt mig fra mælkeprodukter fik jeg det bedre. I dag er jeg sjældent forkølet eller syg.

Histamin

Histamin optræder naturligt i visse fødevarer, såsom bl.a. rødvin, øl, ost, røgede kødprodukter og skaldyr. 

Kroppen har et enzym (diaminoxidase – DAO), som nedbryder histaminet fra fødevaren. Nogle af os har et lavt niveau af dette enzym, og når vi spiser for mange histaminholdige fødevarer, får vi “allergi lignende” symptomer som hovedpine, rødmen, diarre, opkastninger og mavesmerter. Dette kaldes histaminintolerance.

Histamin er samtidig et stof, der findes i kroppen. Dette frigives i kroppen, som en del af en allergisk reaktion, hvor vores immunforsvar sætter ind. 

Hvordan kan jeg hjælpe?

Har du en intolerance er det vigtigt at finde årsagen. Derudover skal du have genopbygge tarmbakterierne og styrke tarmslimhinden, som giver et langt mere afbalanceret immunforsvar. 

Ca. 80% af vores immunforsvar sidder i tarmene, hvorfor en god fordøjelse og tarmbakterierne i balance vigtigt.

Du har også mulighed for at få lavet en fødevareintolerance-test på et privat laboratorium. Her får du svar på hvilken/hvilke fødevarer du ikke kan tåle.

Kontakt mig og hør mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Ønsker du at blive kontaktet?

Du er velkommen til at kontakte mig, uanset om du uforpligtende ønsker at drøfte dine problemer, eller du vil bestille tid til kostvejledning.

Eller ring på: 4230 3027