Stress - binyretræthed - hukommelses-
/koncentrationsproblemer
Stress er nødvendigt, men det skal være afbalanceret.
Korttidsstress
Når kroppen bliver udsat for stress, går de samme mekanismer i gang, som da vi levede på savannen og mødte en tiger. Det sympatiske nervesystem vil aktivere signalstofferne adrenalin og noradrenalin. Adrenalinet gør os klar til at kæmpe eller flygte. Adrenalinet pumpes rundt i kroppen og sørger for bla. at føre energi og sukkerstoffer til muskler og hjerne.
Når vi i dag akut skal præstere, yde og være opmærksomme ved fx. en eksamen eller jobsamtale, aktiveres dette sympatiske nervesystem og vores stressniveau stiger. Når vi er færdig med “arbejdet”/har klaret situationen skal stressniveauet gerne falde og kroppen gå over på det parasympatiske nervesystem – vi bliver afslappede og kroppen har brug for at restituere.
I vores nutidige dagligdag er der mange, der føler sig stresset over at skulle nå “det hele” med arbejde, familie, fritid, venner, sociale medier osv. – og man kommer ikke ned i parasympaticus.
Stressen kan komme fra dagligdagens “hamsterhjul”, men også smerter, traumer, infektioner, søvnmangel mm. En spændt eller klemt Nerve Vagus, som vi også kalder stress-nerven og som kommer ud i bunden af kraniet, kan også give problemer. Se mere på min hjemmeside www.kstklinikken-struer.dk
Langtids stress
Hvis du bliver ved med at være stresset over længere tid skifter kroppen over til at producere og frigive stigende mængder af hormonet cortisol til blodbanen fra binyrerne. Det skal skaffe langtidsforsyninger af energi til muskler og hjerne.
Ved langtids stress kan du risikere binyretræthed, da binyrerne arbejder på højtryk med at producere stresshormoner og konstant er på arbejde. Til sidst kan de ikke følge med, og du får kraftige reaktioner/symptomer fra kroppen, og man kan gå ned med stress.
Hukommelses-/koncentrationsproblemer
Mange med stress oplever problemer med hukommelsen og koncentrationen. Det er der en forklaring på.
I hjernen er der et lille område som hedder Amygdala. Det håndterer frygt og forsvarsmekanismer, er vores alarmcentral, der reagerer på stress og fare, og sørger for udskillelsen af stresshormoner fra binyrerne. Ved langvarigt stress bliver amygdala overaktiveret, og følelser som frygt og angst udvikler sig, og vi får svært ved at se andet end udfordringer.
Et andet område i hjerne er Hippocampus, som normalt beroliger hjernen og kroppen. Den indeholder en del af hjernens stresshåndtering. Hvis presset bliver for voldsomt, kommer hippocampus på overarbejde og på sigt skrumper den. Hippocampus kan ikke længere berolige hjernen og kroppen samt regulere stress. Derfor får vi problemer med hukommelsen og koncentrationen, og mister let tråden. Heldigvis kan Hippocampus vokse igen, hvis du kommer ud af stressen.
Følgevirkninger af langtidsstress kan være:
- Hjerte-kar sygdomme
- Overvægt
- Sukkersyge
- Knogleskørhed og knoglebrud
- Allergi og astma
- Depression, angst, demens, Alzheimer, Parkinsonisme
- Nedsat immunforsvar
- Dysbiose og utæt tarm
Kosten er vigtig
Stresshormoner og neurotransmitter dannes ud fra den kost vi spiser. Derfor er forskellige fødevarer og den rigtige sammensætning af kosten vigtig, hvis du er stresset.
Kroppen bruger bestemte vitaminer og mineraler til omdannelsesprocessen af hormoner og transmitterstoffer, samt har brug for de rigtige, sunde fedtstoffer for at cellerne er smidige, bløde og kan sende signaler indbyrdes. Disse fedtstoffer, vitaminer og mineraler er vigtigt, at få tilført med kosten.
Stress påvirker ofte din søvn negativt, hvilket giver nedsat energi og overskud. Den manglende energi og overskud gør, at du ikke når det du skal/gerne vil, og det stresser dig – derved kommer du nemt ind i en ond cirkel.
Både din stress og søvn kan bedres gennem din kost.
Kontakt mig og hør mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Ønsker du at blive kontaktet?
Du er velkommen til at kontakte mig, uanset om du uforpligtende ønsker at drøfte dine problemer, eller du vil bestille tid til kostvejledning.